SCF stänger tävlingssäsongen under mars och april 378 st visningar


SCF stänger tävlingssäsongen under mars och april

Uppdaterad 2020-03-14
Här uppdaterar vi löpande information om coronaviruset (COVID-19) och hur utvecklingen påverkar Svenska Cykelförbundets medlemmar, landslagsuppdrag och tävlingsarrangörer.

SCF stänger tävlingssäsongen under mars och april

Efter regeringens beslut att inte tillåta arrangemang med mer än 500 deltagare har Svenska Cykelförbundets styrelse beslutat att ingen nationell tävlingsverksamhet inom cykel får ske under mars och april månad - med undantag för klubbtävlingar och distriktstävlingar. Beslutet är taget den 13 mars 2020 och gäller till och med 30 april.

Motivering till beslut

För att begränsa och minska smittspridning av nya coronaviruset bör resandet hållas nere, både inom landet och utomlands.

- Vår uppgift idag är att minska spridningen, eftersom våra nationella cykeltävlingar lockar deltagare från hela landet ser vi i nuläget ingen annan lösning än att stänga ner all tävlingsverksamhet i Cykelsverige under mars och april, säger förbundsordförande Stefhan Klang.

Regeringens beslut gäller tills vidare, men vi kommer senast den 20 april lämna besked om tiden efter 30 april.
På grund av det ovissa läget rekommenderar vi även att arrangörer av cykeltävlingar i maj ser över alternativa datum. Senast den 20 april återkommer vi besked om tiden efter 30 april.

Motionslopp
Vår rekommendation är att ställa in alla nationella motionslopp under mars och april månad - oavsett antal deltagare. Arrangörer av motionslopp i maj bör ta höjd för att förbudet kan förlängas men invänta SCF:s beslut om eventuell förlängning den 20 april.

SWE Cup
Vi uppmanar arrangörer av SWE Cup landsväg och MTB att ställa in, eller hitta alternativa datum för premiärerna av cuperna i april. Arrangörer av SWE Cuptävlingar i maj bör ta höjd för att förbudet kan förlängas men invänta SCF:s beslut om eventuell förlängning den 20 april.

SM
Vår förhoppning är att samtliga SM-tävlingar ska kunna genomföras. SM-tävlingar kommer dock inte att arrangeras så länge regeringens nuvarande restriktioner om sammankomster gäller.

Landslagssammankomster
Alla landslagsläger och landslagsuppdrag under mars och april ställs in. Respektive förbundskapten ansvarar för kommunikation med landslagscyklisterna oavsett gren.

Klubb- och distriktstävlingar
Vi tillåter klubbtävlingar under mars och april, samt distriktstävlingar, såvida inte antalet deltagare överstiger 500 deltagare, funktionärer, åskådare tillsammans. Vi ber dock distrikten att fundera kring tävlingar och resande. Kan distriktet arrangera fler och mindre tävlingar för att minska resandet och antalet tävlande per tävling?

Vi uppmanar även alla arrangörer att noga beakta de allmänna råd för minskad smittspridning som Folkhälsomyndigheten ger - läs mer HÄR
Underlätta för deltagare att hålla en god handhygien. Se till att det inte skapas täta folksamlingar. Låt deltagarna duscha hemma.

Träning
Vi uppmuntrar självklart till klubbträningar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer att fortsätta motionera och ha kul.

(2020-03-12) Riksidrottsförbundet har upprättat en sida med vanliga frågor om corona och idrott

 

Följande regler gäller oavsett idrott eller evenemang (2020-03-12)

. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som samlar mer än 500 personer förbjuds.
. Sammankomster 500 personer är i idrottssammanhang deltagare, funktionärer, åskådare tillsammans.
. Beslutet gäller tillsvidare i hela Sverige från 12 mars.
. Anordnare som inte följer detta riskerar böter eller fängelse i upp till 6 månader.
. Redan meddelade tillstånd kommer justeras i enlighet med beslutet.
. Polisen äger rätt att ställa in eller upplösa tillställningar som inte följer beslutet.
. Regeringen måste häva förordningen den dagen som den inte längre behövs.

Förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Tävlingssäsongen är lång och Svenska Cykelförbundet hoppas att tävlingar ska kunna genomföras nationellt säsongen 2020. Vi uppmanar arrangörer att försöka hålla lugnet och höra av sig till kansli@scf.se med frågor och funderingar.

(Uppdaterad 2020-03-14) Folkhälsomyndighetens rekommendationer för evenemang med färre än 500 personer

Folkhälsomyndigheten har kommit ut med vägledning för de evenemang och sammankomster (möten, konferenser etc) som inte omfattas av regeringens förbud av fler än 500 personer deltagare.

I Folkhälsomyndighetens vägledning finns allmänna åtgärder för att minska spridningsrisken av coronaviruset, och en checklista för riskbedömning. Till Folkhälsomyndighetens vägledning

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också digitala möten eller webbseminarier som alternativ för fysiska möten. Vid alla evenemang bör arrangören vara extra noga med att personer med symtom inte deltar och att bra möjligheter till en god handhygien finns.

(20-03-04) Reserekommendationer

Här följer generella råd och riktlinjer som cyklister kan ta hjälp av inför och under resa utomlands. Vi vänder oss både till enskilda cyklister som är i stånd att resa utomlands för att cykla, samt cyklister och annan personal som ska resa i landslagssammanhang. Svenska Cykelförbundet har tidigare skrivit om att landslaget MTB-XCO ställt in kommande läger och tävlingar i Italien. Även BMX-landslaget har beslutat att ställa in ett inplanerat läger i norra Italien. Vi har skickat ut särskild information till förbundskaptener och tjänstemän anställda av förbundet. Längre ner kan ni ta del av UCI:s dokument rörande internationella tävlingar.

Checklista innan resa

  • Ta reda på om resmålet är ett område som betraktas som riskområde.
  • Förlita er inte bara på UD:s reserekommendationer. Norra Italien är exempelvis inte ett högriskområde enligt UD. Trots det har flygbolag som SAS stoppat alla flyg till och från norra Italien mellan 4-16 mars. Skolor har stängt, röda zoner har inrättats, med mer. Uppdatering 2020-03-06: UD avråder från icke-nödvändiga resor till regioner norra Italien och Sydkorea.
  • Från och med 3 mars 2020 inför SCF en karantän på 14 dagar för personal som varit i norra Italien och andra riskområden efter rekommendation från RF. Ta reda på vad din skola eller arbetsplats har för rutiner gällande coronaviruset och karantän.
  • Se över ditt reseskydd. De flesta försäkringsbolagens reseskydd gäller inte vid karantän och inställda flyg till följd av coronaviruset.
  • Reseskyddet täcker inte alltid kostnader som uppstår i samband med att ett enskilt land inför restriktioner - såvida det inte står med på UD:s avrådanlista.
  • Coronaviruset orsakar sjukdomen covid-19 som numera är klassad som samhällsfarlig. Därför kan smittskyddsläkare ta beslutet att sätta även friska personer i karantän.

Informationsplikt innan resa

  • I samband med landslagsuppdrag ska cyklister informeras om ovanstående risker för att kunna fatta ett eget beslut om deltagande.
  • Är personen under 18 år ska även vårdnadshavare informeras om risker innan avresa.

Rekommendationer i samband med resor

  • Om möjligt boka bara avbokningsbara boenden och resebiljetter, för att undvika stora extrautgifter.
  • Undvik hotell. Boka eget boende i möjligaste mån.
  • För gärna dagbok över vilka platser du befunnit dig på.
  • I nuläget vet vi att coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor, eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.
  • Försök därför begränsa besök i folkmassor.
  • Undvik att hälsa på andra genom handslag (eller kindpussar)
  • Undvik att ta i ansiktet eller i ögonen.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Använd handsprit om det inte finns möjlighet att tvätta händerna.
  • Nys och hosta i armvecket eller i en pappersservett.

Om sjukdom inträffar i samband med, eller efter resa

Frågor om corona ring 11313

Pressmeddelanden från UCI gällande COVID-19 och internationella cykeltävlingar 

  • 2020-03-04 Pressrelease gällande nya coronaviruset från UCI
  • 2020-03-09 Riktlinjer för arrangörer av UCI-lopp med anledning av covid-19
  • 2020-03-11 UCI Mountain Bike World Cup i Lousã, Portugal den 21-22 mars ställs in

Om ni har frågor kring resor utomlands, eller andra frågor rörande coronaviruset hör gärna av er till kansli@scf.se så hjälper vi till!


Tillbaka
Skånes Cykelförbund
info@skanecykel.se
Helgegatan 20
290 51 KRISTIANSTAD